Isnin, 30 Jun 2008

Kisah Alang Dan Burung Kelicap

Tidak lama dahulu, anakku yang kami gelar Alang (namanya Ahmad Mubarak) memberitahuku bahawa seekor burung kelicap telah membuat sarang di pohon buah mata kucing betul-betul di tepi tingkap bilik adik bongsunya Sa'idah. Aku diam sahaja kerana aku memang maklum anakku yang satu ini, kecuali kucing, memang sukakan binatang.

Suatu hari bila aku lalu di bawah pohon mata kucing tersebut, aku terperasan ada 'cellophane tape' serta secebis kapas melekat kepada sarang burung tersebut, lantas aku bertanya kepada Alang apa sebenarnya yang telah terjadi. Alang memaklumkan bahawa, asalnya ada 2 biji telur burung, akan tetapi, boleh jadi kerana angin bertiup kuat, maka sebiji telur burung telah jatuh terhempas dari sarang. Alang rupanya berikhtiar menyelamatkan sebiji telur burung yang tinggal dengan cuba menampal lubang di sarang burung tersebut.

Selepas hari itu, aku perasan, bila -bila beliau berkesempatan, Alang rajin mengaji Quran di tepi tingkap berdekatan dengan sarang burung tersebut. "Alang ngaji untuk anak burung, Ma!" Aku terdiam. Rasa hendak tergelak pun ada. Macam-macam Alang ni. Setahuku, bila seorang ibu mengandung, si ibu atau si ayah bayi tersebut akan kerap mengaji Quran dan berdoa semoga anak yang di dalam kandungan akan menjadi anak yang sihat, soleh, pintar, beriman kepada Allah serta segala doa yang baik-baik yang dapat difikirkan. Tidak pernah pula aku terdengar orang mengaji untuk anak burung yang masih dalam pembikinan!

Tiada ulasan: